Kavbojke

Kako kupiti kavbojke

Nakup in izbor pravih kavbojk je zahteven. Poznamo namreč ogromno različnih stilov, obdelav in krojev kavbojk.

Vsaka sezona pa prinaša nove trende in mnogo oblek ni več uporabnih, toda ena stvar, ki bo za vedno dobrodošla omari, je dober par kavbojk. Dobre kavbojke so zlata vredne. Ne glede na to, ali potrebujete kombinacijo za prosti čas, ali za bolj eleganten videz, so kavbojke vedno tisti kos, ki ga lahko kombiniramo in nekoliko “razbijemo” uradnost, ali pa sproščenosti dodamo nekoliko resnosti. Poleg tega so kavbojke res vsestranski kos oblačila v katerem lahko tudi kaj naredimo, saj so izjemno odporne.

Razlika je tudi pri nakupu moški in ženskih kavbojk. Našli smo podobno objavo, ki razlaga izključno ženske kavbojke.

Ob vseh prednostih, pa imajo kavbojke eno slabost. Težko je najti prave. V poplavi krojev in materialov, velikosti se človek večkrat prej utrudi ob poskušanju, preden najde prave. Poglejmo si, kaj morate vedeti o kavbojkah, da boste našli “perfect” kavbojke.,

Merjenje kavbojk

Kavbojke morate občutiti

Razumevanje vrste materiala (denim) in elastičnosti je prva zadeva, ki je pomembna pri izbiri kavbojk. Večina kavbojk ima 20 – 40 % elastičnost. Najbolj elastične kavbojke so “superstretch”. To so kavbojke z 92% bombaža, najmanj elastične pa so 100% bombažne. Kakšne vam bolj ustrezajo presodite sami. Bolj elastične so udobnejše, a dolgoročno ne bodo tako dobro držale oblike. Nasprotno se bod one-elastične kavbojke sčasoma raztegnile in prilagodile. Obstajajo tudi vmesne variante.

Preverite kakovost kavbojk

Na kavbojke je treba gledati kot na investicijo.Zdržati morajo vsaj pet let, zato je nekoliko višji znesek smiseln. Za preverjanje kakovosti obstaja test. Izvedete ga tako, da kavbojke oblečete in se v njih malo sklonite, počepnete, … Ko jih slečete se morajo povrniti v prvotno obliko. Poceni elastične kavbojke namreč ne povrnejo v prvotno obliko. Take kavbojke bi hitro izgledale ponošene.

kavbojke

Izmerite “inseam”

Inseam je dolžina od mednožja, do gležnjev. Je ena izmed najbolj pomembnih mer. S pomočjo te mere lahko najlažje najdete velikosti kavbojk, ki vam bodo ustrezale. Vsakdo ima unikaten inseam. Ostale velikosti (višina, obseg telesa) pa niso dovolj dober podatek pri izbiri kavbojk. Dva imata lahko enako telesno višino in težo ter obseg, a imata različen “inseam”.

  • Inseam dolžina 32 in 34 je mišljena za daljše noge.
  • Inseam 30 je najbolj pogost in paše večini.
  • Inseam 27 je za krajše noge oz primeren če želite pokazati gležnje.

Kavbojke in žepi

Kavbojke imajo navadno “standard” 5 žepov. Dva žepa spredaj, dva zadaj in en “coin pocket”. Pomembno je preveriti velikost in položaj zadnjih žepov. Dobro je, če so žepi postavljeni nad pregibom dna zadaj, saj tako zadnjica izgleda ožja in bolj “dvignjena”. Večji kjot so žepi kavbojk, tem bolj bodo kavbojke poudarile obliko zadnjice. Poglejte tudi “jarem” (yoke) kavvbojk. “Yoke” je tisti del kavbojk, ki se nahaja pod pasom (šiv) in je lahko oblike V, raven ali obrnjen. Ko se obrnete in pogledate v ogledalo mora imeti “jarem” kavbojk V obliko. Ne ravno ali ukrivljeno. Bolj  izrazit V ustvarja bolj ukrivljeno.

Velikost pasu kavbojk

Medtem, ko se zdi velikost pasu zgolj številka, pa morate poskrbeti, da najdete popoln “fit”. Pri poskušanju kavbojk je ena prvih stvari, ki jih morate storiti, poriniti roko zadaj za pas. PRava velikost kavbojk ne dopušča, da bi vanje spravili celo roko. Manj roke, kot je spravite za pas, tem bolje je. Kroj pasu igra tudi vlogo pri prileganju. Odločitev za “dvodelni kontur, zgrajen pas”, ki je prerezan na polmeru namesto v ravni črti, kot je tradicionalni pas. »Prednost je v načinu, kako se obrne na ovinke ženskega telesa, tako da zmanjša mah na hrbtu in laskava vaši silhueti.