Marketing strategija

marketing strategija

Brez vseh kanalov potencial ne bo izkoriščen. Ne boste unovčili tistega, v kar ste že vložili. Ravno remarketing pa nam omogoča, da “zapravimo” več za tiste, ki so bolj v stiku, ki so več o nas prebrali, več našega videli in, ki se bolj zanimajo in manj za tiste, ki to niso. 
Bolj kot vse je pomemben sistem, po katerem deluje spletna stran. Plačljivi kanali, naj bo to Facebook, Google, E-pošta, so zgolj v podporo obstoječemu sistemu.  

Če ste plačali oglas za Google, da je nekdo prvič obiskal vaše spletno mesto in imate nastavljen tudi Google remarketing, da ga obišče še drugič, kdaj se bo to zgodilo? 

Ravno s tem, ko v sistem dodamo še Facebook, poskrbimo, da se obisk dogaja tudi vmes med 1. iskanjem in zadnjim iskanjem, ki je v teoriji tudi nakup. Tak promet je dokaj poceni. Dobro v tem primeru delujejo sponzorirane objave (ciljanje remarketing) in seveda “Lead ads“, s pomočjo katerih ste tudi vi prišli na ta vodič. Dobro pri vsem skupaj je, da sproti, ko to počnemo, nagovarjamo tudi tiste “prijatelje” uporabnikov, ki so v stiku z nami. 

Kaj imate od tega, da obiskovalec obišče vaše spletno mesto in  ga zapusti? 

Govorili smo o tem, da mora odločitev dozoreti, preden se lahko zgodi nakup, to pa traja več mesecev. Eden izmed znanih upraviteljev digitalnih kampanj pravi, da je škoda, če ne pobereš vsaj “mejla“, ko pa že plačaš za klik. Škoda je, da uporabnik kar odide. Za e-poštni naslov pa je treba nekaj ponuditi, kar ima za uporabnika vrednost. Kaj to je, je zelo odvisno od branže podjetja in od načina dela, saj se vedno nekaj najde, kar podjetja ne stane preveč in je obenem dovolj, da uporabnika prepriča k dejanju. 

Primeri: kaj dati v zameno za e-pošto 

Več svetovanja / osebni stik s strokovnjaki 

Ena od mojih strank nagovarja tiste, ki se najbolj zanimajo (glede na to kaj in koliko berejo in spremljajo vsebino) tako, da jim nudi popolnoma poosebljen sestanek na katerem dobijo svetovanje, ki jih usmeri pri odločanju. Tako lahko z vsemi, ki so v dilemi stopijo v stik in oboji spoznajo, če si ustrezajo.

Informacije, ki jih ni možno dobiti kot laik / izobraževanje  

Če kupujete šotor, do pravih informacij ne boste prišli tudi če govorite s prodajalci. Večina nima pojma. Naročite pa lahko osnove – vse kar morate vedeti o šotorih, preden se spustite v nakup in primerjave. Podjetje na ta način lahko dobi bazo vseh bodočih kupcev šotorov. 

Your email is required 

S podjetjem, ki nudi tiskarske storitve za podjetja in posameznike smo naredili sistem, ki od uproabnika, ki želi informacijo o ceni oz. o storitvah, zahteva e-pošto. Po eni strani je sistem “online” izračuna cene dodatna prednost za uporabnika, saj jo dobi nemudoma in brez “človeških” zapletov, po drugi strani pa moja stranka pridobiva e-poštne naslove vseh, ki se zanimajo za nakupe njihovih storitev. Če ne prodajo takoj, pa po zaslugi sistema, v naslednje pol leta.  

Primerov je še več, seveda pa so odvisni od tega, kaj kupci potrebujejo in kaj podjetje nudi, torej, kje se omenjeno sreča.  

Prihodnjič pa o ceni oglaševanja, koliko stane Google, koliko Facebook, kako je s provizijo …